Dolar 32,5521
Euro 34,7644
Altın 2.493,15
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Az Bulutlu
Ankara
22°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 24°C

Bir Hekim Bakışıyla 24 Kasım Öğretmenler Günü

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Yazar mtorun3@gmail.com    
24 Kasım 2022 13:20

BİR HEKİM BAKIŞIYLA 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

“ İnsanların çoğu kendileri değil başkalarıdır. Düşünceleri başkalarının düşünceleridir. Yaşamları başkalarını taklittir. Tutkuları ise alıntılardır. Şimdilerde insanlar öz benliklerinden korkuyorlar.” OSCAR WİLDE

▪️ATANAMAYAN BİR ÖĞRETMEN TALEBİNİ DİLE GETİRDİĞINDE, BAKAN KULAĞINI KAŞIDI.
▪️ANAYASA MAHKEMESİNDEN KARAR ÇIKMADAN “KARİYER BASAMAKLARI” SINAVI YAPILDI.
▪️ÖĞRETMENLERE BU SINAVDA ALANI DIŞINDAKİ SORULAR SORULDU.
▪️ UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVINA BAŞVURU YAPTILAR. AMA SINAV GİRİŞ BELGELERİ ÇIKMIYOR!

Yukarıda yazdığım ve medyada okuduğunuz başlıkları çoğaltabiliriz. Arkadaşlardan “24 Kasım Öğretmenler Günü” ilgili benden yazı istendiğinde, yukarıdaki başlıkları konunun anahtar sözcükleri olabilir diye düşünüp aktardım.

Osmanlı İmparatoru 2.Abdülhamid´in Maarif Nazırlarından, yani Milli Eğitim Bakanlarından EMRULLAH EFENDİ, HALİM PAŞA ya da ZÜHTÜ PAŞA´ya mı ait olduğu kesin bilinmeyen, “Şu okullar olmasa milli eğitimi ne güzel idare ederdim” sözü bugün daha da bir anlam kazanmış durumdadır.
Bu günlerde okulların halini sizlere anlatmaya gerek var mı? Maalesef yoğun bakım gerekir. Yazık ki ne yazık!

İyi yönetilemiyor mu yoksa Milli Eğitim? Okullar yoğun bakımdan nasıl kurtarılacak? Ne dersiniz? Neyse geçelim burayı!

Eğitim ve öğretimin birden fazla unsuru olduğunu öncelikle vurgulayalım. Nedir bunlar?
“Öğretmenler, Öğrenciler, veliler, müfredat programı, ekonomik ve sosyal konum” dur. Bu unsurların en önde gelenleri bunlar diyebilirim.

Bu yazı da ÖĞRETMENLER GÜNÜ ile ilgili bir hekim, bir sağlık emekçisi olarak düşüncelerimi sizlerle konuyu fazla uzatmadan paylaşıyorum. Eğitim ve sağlık ayrılmaz temel kavramlar olup, aslında sorunları da benzerdir.

Bilindiği gibi “24 Kasım 1928” Mustafa Kemal Atatürk´ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği tarihtir.

12 Eylül 1980 Askeri darbesini yapanlar,1981 yılında her yılın 24 Kasım gününü ÖĞRETMENLER GÜNÜ olarak kutlamayı yasalaştırdılar.
24 Kasım´ın 12 Eylül´ün ürünü olması, onu reddetme hakkını bize verir mi? Elbet vermez!.. Önemli olan konunun özüdür. Biçimle şu aşamada uğraşmak bence doğru değildir.

24 Kasım´n içeriği ve nasıl yorumlanması gerektiği konunun can alıcı noktasıdır. Bunun içinde mutlaka 12 Eylül ruhundan arındırılmalıdır. Bilinmesini isteriz ki, 12 Eylül ile gelen serbest pazar ekonomisi ve NEOLİBERAL politikalar; EĞITIM de tıpkı SAĞLIK gibi paralı, alınıp satılan bir meta haline getirmiştir. Bu politikalar eğitim sistemimizi yerden yere vurmuştur. Bunun nelere yol açtığını bugünlerde net olarak daha iyi görmekteyiz.

Yoksul halk çocuklarının okuduğu birçok parasız yatılı okul maalesef kapatılmıştır. Araştırırsak buralardan birçok bilim adamı, siyasetçi ve üst düzey yönetici yetiştiğini görürüz.
Maalesef neoliberal potikalar, hem öğretmen mesleğine hem de öğretmenin yetiştirilme tarzına ve en önemlisi halk ve yoksul çocukların eğitimine verdikleri öneme büyük zararlar vermiştir. Adeta ülkenin temeline dinamit konmuştur.

“ Bir çocuğun en büyük şansı iyi bir öğretmene denk gelmesidir.” Sözü, sorgulanmalıdır. Çünkü tüm çocuklarımız iyi bir öğretmeni hak ediyor. Dünyanın her yerinde “müfredat” dediğimiz, her öğretmenin öğrencilerine öğretmekle yükümlü olduğu bir içerik “havuzu” var. Ne yazık ki standarda o kadar takılıyoruz ki, ezberci çocuklar yetiştiriyoruz. Eğitimin niteliğini laik, çağdaş ve bilimsel normlar ışığında artırmamız gerekiyor.
Çocuklara sorgulamayı, araştırmayı, soru sormayı öğreteceksek, bu doğrultuda öncelikle öğretmenin, kendi yöntem ve uygulamalarımı sorgulaması gerekir. Karşılaşabileceğimiz sorular üzerinde önceden düşünüp hazırlıklı olması gerekir.

Daha yakın bir zaman da anımsarsanız bir eğitim kurumu temsilcisi; “Biz okumamış ve cahil kesimin ferasetine güveniyoruz. Onlar Ülkeyi Ayakta Tutanlardır” demişti. Yoruma gerek var mı?

Öğretmenler umar ve dileriz ki, yakın zaman da yeniden “MUALLİM” olma niteliğine kavuşurlar. Böylece hem halk ve hak sevdasına sarılma özelliği gösterirler. Sorunu elbette bu MUALLiMLER yani eğitim emekçileri çözecektir. Eğitimin, toplumsal yarar ilkesi, öncelikle öğretmen mesleğinin sorunudur. Bu sorunun çözülmesi, aydınlanma hamlemizi geliştireceği gibi, Özgür, sorgulayan ve toplumsal çıkarları önde tutan özgür bireyler yetiştirmeyi yeniden kazandırmasını dileriz.
Kutlu olsun tüm öğretmenlerimizin 24 KASIM GÜNÜ!..

•EĞİTİM ÜRETİM İÇİNDİR!
•EĞİTİM VE SAĞLIK DOĞUŞTAN KAZANILMIŞ HAKTIR. ALINIP SATILAMAZ!
•YAŞASIN ÖĞRETMENLERİN ŞANLI DİRENİŞİ!

Sözlerimi ülkemizdeki sağlıkçıların başöğretmeni, Toplum Hekimliği’nin mimarı Prof.Dr.Nusret FİŞEK ‘i sevgi, saygı ve Özlem’le anarak tamamlıyorum.
İyi ki öğrenciniz olmuşuz!

Sevgilerimle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.