Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

CHP Spor Kurulu Basın Açıklaması Yaptı

CHP Spor Kurulu Basın Açıklaması Yaptı
21 Nisan 2021 13:39

CHP SPOR KURULU BAŞKANI KENAN NUHUT’UN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKAN BAŞDANIŞMANI VE CHP SPOR KURULU BAŞKANI KENAN NUHUT’UN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

Aralarında İngiliz, İspanyol ve İtalyan kulüplerinin bulunduğu 12 takımın, UEFA’nın organizasyonları Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ne alternatif olarak kurdukları Avrupa Süper Ligi’nin yarattığı kaotik ortamı üzüntü ile izliyoruz. Bu gelişme, Avrupa futbol Federasyonları Birliği UEFA, Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği FIFA ve Avrupa kıtasındaki 55 ülke federasyonu tarafından kınanırken, futbol dünyası yaşanan kaostan çıkmanın çarelerini arıyor.

Futbolun artık ‘sadece futbol’ olmadığı ve bacasız bir endüstriye dönüştüğü günümüzde yaşanan bu ayrılık ve 12 kulübün neredeyse tüm Avrupa kulüplerini karşısına alışı, unutulmasın ki Türk futbolunun da sorunu olan aşırı ve karşılıksız borçlanmasının doğal bir sonucudur.

Naklen yayın, sponsorluk, maç günü geliri ve yetiştiricilik dışında hiçbir geliri olmayan kulüplerin kötü yönetilmesi, pandemi sürecinin getirdiği olumsuzluklar nedeniyle iyice ortaya çıkarken, yüklü ödeme zorunluğundaki bu 12 kulüp, çareyi daha büyük paraların ödeneceği varsayılan Avrupa Süper Ligi’nde görmüşler ve yüzlerce takımla yollarını ayırmışlardır. Oysa futbolun kurtuluşu bu tip ayrılıklarda değil, ortak hareket etmekte ve ortaya konacak geliri hakça, adaletli biçimde paylaşmaktan geçmektedir.

12 kulübün imza attığı daha sonradan katılacak 3 takımla 15 ekibin kurucu olacağı, 20 takımlı Avrupa Süper Ligi modeli, şekil olarak basketbolun Avrupa’daki en büyük organizasyonu Euroleague ile benzeşse de futbol ve basketbol dünyasındaki ödeme uçurumu, söz konusu organizasyonun sürdürülebilirliği ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getirmektedir. Avrupa Süper Ligi’nin kurucu başkanı, aynı zamanda Real Madrid Başkanı sayın Florentino Peres’in, “Eğer para getirecek bu organizasyonu kurmasak batacaktık, UEFA ve FIFA mevcut şartlarda kulüpleri ayakta tutamazlar” açıklaması aslında endüstriyel futbolun battığının bir kanıtıdır.

Söz konusu İspanyol ekibinin pandemi döneminde gelirlerini kaybedip uğradığı yıllık 400 milyon Avroluk zarar Türk kulüplerinin de göz ardı etmemesi gereken bir konudur.

Bu bağlamda, Avrupa’daki futbol krizinin bir an önce sonlanması ve ülkemizdeki spor kulüplerinin bir an önce gelir-gider dengesini sağlaması ivedi ve öncelikli dileğimizdir.

Nuri ŞAHİN baskenthaber.org nurisahin0638@gmail.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.